ELLEBOOG

De elleboog is in principe een enorm stabiel gewricht. Aan de elleboog hechten veel spieren aan die de hand en pols sturen. Bekendste klacht is de tennisarm die bespreken we uitgebreider. Verderop vind je andere veel voorkomende klachten zoals: golferselleboog en slijmbeursontsteking.

 

De tennisarm

De tennisarm is een veelvoorkomende aandoening waarbij pijn aan de buitenkant van de elleboog optreedt. Soms straalt deze uit naar de onderarm, pols en hand.De term tennisarm (of tenniselleboog) is een misleidende naam omdat slechts een klein deel van de mensen met een tennisarm ook daadwerkelijk tennist.

 

Oorzaak en ontstaanswijze

De oorzaak wordt gevonden in het veelvuldig aanspannen van de onderarm strekspieren. Dit geeft trek op het peesweefsel en het botvlies. Meestal door het steeds herhalen. Denk aan schilderen, computerwerk, tuinieren, poetsen of het werken met een schroevendraaier.

De klachten ontstaan normaal gesproken langzaam, maar kunnen ook acuut opspelen. Meestal is er dan al langere tijd sprake van aftakeling van het peesweefsel.

 

Klachten en verschijnselen: symptomen

  •     Pijn aan buitenzijde van de elleboog, ter hoogte van het laterale epicondyl.
  •     De pijn kan optreden bij het maken van een krachtige vuist (met gestrekte ellebogen).
  •     Krachtverlies (bijvoorbeeld bij iets bovenhands optillen).
  •     Druk op de buitenzijde van de elleboog kan enorm pijnlijk zijn.
  •     Mogelijk uitstralende pijn naar onderarm, pols en hand.
  •     In sommige gevallen is het volledig strekken van de elleboog pijnlijk.
  •     Het rekken van de onderarm extensoren kan de klachten provoceren.

 

Behandeling en herstel

De behandeling kan onder andere bestaan uit het rekken van de onderarm extensoren en excentrsiche spierversterkende oefeningen. Een corticosteroïden injectie kan op korte termijn zeer goed resultaat opleveren. Echter vallen de resultaten op lange termijn juist tegen.

 

Advies

Het is goed om te blijven bewegen ondanks de pijn. Als de pijn erger wordt is het verstandig een paar dagen wat rustiger aan te doen. Absolute rust is sterk af te raden. Wacht niet te lang met de fysiotherapeut in te schakelen bij een tennisarm. De tennisarm kan een chronische vorm aannemen waardoor de klachten maanden tot jaren kunnen aanhouden.

Laat uw klachten bekijken bij onze praktijk. We zitten bij u ind e buurt en zijn gespecialiseer din dergelijke klachten.

 

ANDERE VEEL VOORKOMENDE ELLEBOOGPROBLEMEN