Enkelverzwikking

 

Een misstap op oneffen terrein, een rare beweging met sporten en pats! je enkel klapt naar binnen of naar buiten terwijl je er net je volle gewicht op zet. Door die plotselinge beweging rekken je enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uit en kunnen kleine bloedvaatjes knappen. Daardoor wordt je enkel blauw, dik en pijnlijk. Dit noem je een verstuikte enkel, ook wel enkeldistorsie genoemd.

In Nederland verstuiken ongeveer 340.000 mensen per jaar hun enkel. Bijna een kwart van alle sportblessures zijn verstuikingen van de enkel. Je kunt overigens ook andere gewrichten verstuiken, zoals een knie of pols. 

 

Gekneusd, verzwikt of verstuikt

De termen kneuzing, verzwikking of verstuiking worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen feitelijk niet precies hetzelfde.

>>> Kneuzing

Met de term kneuzing wordt de beschadiging van het onderhuidse weefsel bedoeld die ontstaat door een plotselinge klap. Een kneuzing geeft zwelling, pijn en een bloeduitstorting (blauwe plek). Het herstel is meestal snel en volledig.

>>> Verzwikking

Verzwikken of verstuiken gaat meestal samen met een kneuzing. Bij verzwikken rekken je enkelbanden even flink op. Het herstel verloopt langzamer omdat de schade groter was. Lopen ne belasten kan weer vrij snel. Het gevaar is dat je teveel mank blijft lopen en vertraagt het herstel. 

>>> Verstuiking

Bij een verstuiking rekken je enkelbanden op en ontstaan er ook kleine scheurtjes in de enkelbanden. Je enkel wordt dan snel dik en pijnlijk. Soms scheurt de enkelband zelfs helemaal. Je kunt er dan echt niet meer op staan. Dit komt minder vaak voor.

 

Symptomen van een verzwikte enkel

Als je je enkel verzwikt doet dat een paar minuten flink pijn. Je kunt er niet direct op staan en het wordt al snel dik rond de knokkel (vaak de buitenste). Binnen een paar uur neemt de zwelling fors toe en worden je voet en enkel blauw van kleur. De dagen hierna heb je kans dat je hele voet dik wordt, het lopen gaat vaak erg moeizaam. De blauwe verkleuring zakt langzaam naar beneden tot aan de buitenste voetrand en je tenen.Na een tot twee weken is de ergste zwelling en verkleuring weggetrokken en kun je de voet meestal weer redelijk goed gebruiken.

 

TIP!

Het is verstandig om 48 uur nadat het gebeurd is toch even de fysiotherapeut te bezoeken. Die kan dan beoordelen of het herstel goed zal verlopen of dat je een handje geholpen moet worden. Bij regelamtig zwikken moet je zeker komen. Dat is namelijk zeer slecht voor je enkelgewricht.